Flemming Kjærsdam • 22 november 2023

Vil undersøge mulighederne

Socialdemokratiets teleordfører Kris Jensen Skriver ønsker at række en hånd ud til de borgere på Langeland, der risikerer at få sløjfet deres ADSL-forbindelse i løbet af de næste seks år. Som IT-chef Mikael Kronstrøm, Langelands Kommune, fortæller har 80 pct. af borgerne deres adgang til internet med kobberkabler fra TDC. Styrelsen for Data og Infrastruktur (SDFI) har givet tilladelse til, at TDC må lukke de gamle ADSL forbindelser ned frem til 2030. Dermed risikerer 80 pct. af ejendommene på Langeland at miste deres livline til Internet.
 

Kris Jensen Skriver: ”Jeg synes, det er vigtigt og afgørende, at der er god netforbindelse i hele landet. Det er noget af det jeg prioriterer højest rent politisk for at få et Danmark i balance. Det skal også være sådan på Langeland. En god internetforbindelse er afgørende for, om man kan drive virksomhed og for at folk kan flytte til et område og bosætte sig. Det er bare vigtigt med god digital infrastruktur. Det er første gang jeg hører om situationen på Langeland, og jeg vil undersøge mulighederne”.
Udover at være teleordfører i Socialdemokratiet, er Kris Jensen Skriver næstformand i udvalget for Landisstrikter og øer, og medlem af udvalget for Digitalisering og IT og med i udvalget for Bredbåndspuljen.
“Som sagt har jeg ikke hørt om denne sag tidligere. Men jeg mener, at vi skal kigge på restgruppen, når vi mødes i Bredbåndspuljen. Det omfatter 22.000 adresser som ikke har ordentlig internetforbindelse. Vi mangler også en velegnet model for, hvordan vi kan nå ud til dem. Jeg tænker vi også skal kigge ind i hvordan den mobile dækning, kan være en del af løsningen. Det er vigtigt for mig at være lidt undersøgende på at finde ud af, hvilke muligheder de har,” siger Kris Jensen Skriver.

Mobilauktionen i 2020
Ved mobilauktionen i 2019 gik staten ind og øgede mobildækningen i 212 områder, hvor markedskræfterne ikke nåede ud med fiber eller master. De 212 områder omfattede 19.000 adresser. Set med Langelands øjne var det ikke specielt attraktivt, da øen ikke var med blandt de 212 områder. Det vil sige, at de heller ikke umiddelbart har en garanti for bedre mobildækning – og dermed mobilt internet via 5G. Så når TDC graver kobberkablerne op, står de 80 pct. af borgerne reelt uden internetforbindelse.   
“Jeg synes at det er en vigtig problemstilling at få løst. Vi skal sikre, at der er god forbindelse i hele landet. Det vil være en stor udfordring at løfte på Langeland, men vi ser det også i andre områder,” siger Kris Jensen Skriver.