Yousee topscorer i Bredbåndspuljen

Yousee topscorer i Bredbåndspuljen

56,6 pct. af de fuldt finansierede bredbåndsprojekter fra regeringens bredbåndspulje er Yousee, det tidligere TDC,
løbet af med. Virksomheden får således offentlige midler til at sikre hurtige internetforbindelser på landet og de
steder i byen, hvor borgerne ikke har mulighed for 10 Mbit/s ned og 2 Mbit/s op.
De første 80 mio. kr. i Bredbåndspuljen er nu delt ud. Der er 30 projekter med 3739 adresser i 21 kommuner, som har fået tilskud i denne første runde af puljen. Bredbåndspuljen på 200 mio. kr. er en aftale mellem den tidligere Venstre regering og Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, De Konservative, Socialdemokraterne, SF og De Radikale. I 2016 er der sat 80 mio. kr. af, i 2017 til 2019 er 40 mio. kr. til rådighed hvert år.
Når man regner det igennem svarer det til, at hver adresse i gennemsnit har fået 21.400 kr. i statsstøtte. Dertil kommer kommunal støtte i en række kommuner. I et projekt i Mariagerfjord Kommune har 103 husstande fået tildelt omkring 4,5 mio. kr. af regeringens bredbåndspulje. Det svarer til over 43.000 kr. pr. husstand i statsligt tilskud.
I den anden ende af skalaen ligger Utterslevhøj Grundejerforening i København med 319 adresser og et offentligt tilskud på godt 3 mio. kr. Det svarer til et tilskud på 9.500 kr. pr. adresse.
Udover de statslige tilskud har kommunerne medfinansieret projekter for 2,7 mio. kr.
Den samlede egenfinansiering fra sammenslutninger af borger og virksomheder er på ca. 12,2 mio. kr. inkl. moms. Egenfinansieringen varierer fra 2.000 kr. pr. adresse til 15.000 kr. i de enkelte projekter.
Men danskere med dårlig internetforbindelse bør være fortrøstningsfulde, mener Energi-, Forsynings- og Klimaminister, Lars Christian Lilleholt (V) og peger på, at regeringen også gennem de næste par år uddeler penge fra bredbåndspuljen.
”Vi tager hele tiden nye initiativer og presser på for at sikre, at alle danskere får en ordentlig bredbåndsforbindelse,” siger Lars Christian Lilleholt (V).
Blandt regeringens initiativer er muligheden for at finansiere udrulningen af bredbånd gennem realkredit, bedre muligheder for at kommunerne kan opstille master og en række krav i forbindelse med udbud af frekvenser, tilføjer ministeren.
Danskere med dårlig internetforbindelse skal ifølge Lars
Christian Lilleholt (V) presse på for at få udfordringer løst.
Puljen er målrettet områder, hvor der ikke er adgang til mindst 10 Mbit/s download og 2 Mbit/s upload. Der kan gives tilskud til infrastruktur, der senest i 2020 skal kunne levere 100 Mbit/s download og 30 Mbit/s upload.
Energistyrelsen vil nu i dialog med alle interessenter, herunder teleselskaber, sammenslutninger og kommuner med henblik på at forbedrede ansøgningsrunden for 2017. 2017-runden sættes i gang inden udgangen af 1. kvartal 2017. Forinden vil der blive iværksat en ny informationsindsats.
 
 
 
Fordeling på teleselskaber
 
Selskab                           Antal projekter
Comflex                                                  2
Elvernet (Hårlev Antenneforening)             1
Energi Fyn                                              1
Foreningen selv                                       1
MES Fibernet                                           2
NEF                                                        1
Stofa                                                      4
Sønderho Antenneforening                        1
Yousee                                                 17
Hovedtotal                                       30