Tjekditnet.dk giver kommuner adgang til data om bredbåndsdækning

Tjekditnet.dk giver kommuner adgang til data om bredbåndsdækning

Energistyrelsen kommer med en ny funktion på hjemmesiden Tjekditnet.dk, som giver kommuner, bredbåndsudbydere og andre brugere adgang til rådata om bredbåndsdækningen i et lokalt område. ”Det hilser vi velkomment,” siger bredbåndskonsulent Niels Kjærgaard, Guldborgsund.
Energistyrelsen giver kommunerne mulighed for selv at lave mere præcise analyser af lokale bredbåndsforhold via en ny funktion på hjemmesiden tjekditnet.dk. Oplysningerne på hjemmesiden kommer fra danske teleudbydere som har pligt til en gang om året at indberette data på adresseniveau om deres fastnet bredbåndsdækning.
Energistyrelsen har udviklet den nye rådata-funktion på hjemmesiden Tjekditnet.dk, som kommunerne og bredbåndsudbydere kan anvende.
Bredbåndskonsulent Niels Kjærgaard, Guldborgsund Kommune: ”Tidligere har vi kun kunnet hente data på adresseniveau. Når vi som kommune skulle skalere det op i større geografiske områder, kunne vi ikke få præcise data. Det kan vi nu. Dermed har vi som kommune mulighed for at få et overblik over bredbåndmulighederne og dermed et vidensgrundlag til brug for den lokale bredbåndsindsats”.
”Med den nye funktion på Tjekditnet.dk bliver det nemmere og billigere for os selv at lave den slags opgaver og få overblikket. Nu kan vi se i et større geografisk område, hvilke ejendomme, der har god dækning og hvilke ejendomme, der ikke har. Nogle gange er det blot enkelte husstande i et område, der ikke har dækning. Hvis vi som kommune ved, at en leverandør vil rulle ud i området, så kan vi måske skubbe lidt på og hjælpe de ejendomme, der ikke har god bredbåndsdækning,” siger Niels Kjærgaard.
 
Funktion kan spare
kommunale ressourcer
Funktionen vil gøre det nemmere for en kommune at lave analyser af de lokale bredbåndsforhold – og dermed give et bedre grundlag for dialog med relevante bredbåndsudbydere om, hvor man ser størst behov for at få udrullet hurtigt bredbånd.
Niels Kjærgaard: ”De data, vi kan trække fra tjekditnet.dk, får vi i et filformat som vi kan lægge ind i kommunens GIS-system. Hermed får vi et overblik over hele Guldborgsund Kommune og kan se, hvilke husstande, der har fiber, internetadgang via kabel-tv, fast trådløs og internet via kobberforbindelser. Vi får rent visuelt et overblik, som vi kan bruge i vores dialog med leverandørerne”.
”Vores fokus er, at alle kommer med. Også dem for enden af vejen. Om det er med fibernet eller fast trådløse bekymrer jeg mig ikke om, så længe forbrugerne får en acceptabel internethastighed,” siger Niels Kjærgaard, der hilser initiativet fra Energistyrelsen velkomment.
Den nye funktion giver også bredbåndsudbyderne mulighed for at anvende rådata fra Tjekditnet.dk, når de skal planlægge deres udrulning.
”I dag er data et betydningsfuldt råstof for erhvervslivet. Vi håber, at der er udbydere, som kan gøre brug af data fra Tjekditnet.dk til at komme endnu længere ud med den kommercielle udrulning af bredbånd. Samtidig kan der måske være andre typer af virksomheder, der kan se forretningsmuligheder med afsæt i de samme data,” siger kontorchef i Energistyrelsen, Signe Schmidt.

 

 
Fakta
- Energistyrelsens bredbåndsportal,Tjekditnet.dk, har siden 2015 givet mulighed for at undersøge
mobil- og bredbåndsdækningen på alle adresser i Danmark. Hver måned er der ca. 30.000 besøgende, der benytter sig af muligheden.
- Oplysningerne på portalen beror på data fra de danske teleudbydere, som er forpligtede til mindst én gang om året at indberette data på adresseniveau om deres fastnetbredbåndsdækning.
Der er cirka 120 udbydere, som indberetter data til Tjekditnet.dk.