Thisted Kommune: ”Microsofts licensmodel er urimeligt dyr”

Thisted Kommune: ”Microsofts licensmodel er urimeligt dyr”

Thisted Kommune mener, at Microsofts licensmodel gør det urimeligt dyrt at realisere de it-strategiske målsætninger,
selvom de flugter med Microsofts egne teknologianbefalinger.
En væsentlig del af it-strategien i Thisted Kommune hedder fuld virtualisering inklusiv et virtuelt skrivebord til alle medarbejdere via Citrix XenDesktop. Det giver den størst mulige fleksibilitet, da de relevante applikationer kan tilgås både internt og eksternt og uafhængig af hardwareplatform. I et videre perspektiv handler det om gennem moderne digitale løsninger at skabe en mere sammenhængende og effektiv service for den enkelte borger inklusive enkle kontaktveje mellem borger og kommune.
 
Vil køre Microsoft Office 365
Thisted Kommune ønsker at køre Microsoft Office 365 inklusive Skype for Business, men da mange centrale løsninger, eksempelvis alle KMD-løsninger uden for OPUS-platformen, ikke understøtter Office 365, er man tvunget til at installere Office 2016. På grund af Microsofts licensmodel er det en meget dyr løsning, da Office 2016 skal købes med en ”device licensering,” mens Office 365 kan købes med en ”user licensering”.
”I vores virtualiserede miljø, hvor brugerne har mulighed for at udføre deres opgaver fra flere forskellige typer enheder inklusive deres egne, er bruger licensering det eneste logiske og rigtige,” siger Jette Ganzler Kristensen, Digitaliseringschef i Thisted Kommune, og fortsætter:
”Microsofts egne anbefalinger går i høj grad i retning af cloud-tjenester, Office 365 og en lang række andre nyere teknologier, men deres licensmodel gør det meget dyrt at følge de anbefalinger. Som vi ser det, bremser denne licensmodel både for innovationen i kommunerne og for den optimale anvendelse af deres egne løsninger.” 
 
En forældet licensmodel
Thisted Kommune har henvendt sig til Microsoft Danmark for at få løst problemet, og den danske direktion har ifølge Jette Ganzler Kristensen anerkendt Thisted Kommunes argumentation. Den danske afdeling har forelagt sagen for Microsoft US, men her var der ikke noget at hente: Installation af Office 2016 udløser ”device licensering”.
”Dette er ikke et teknisk spørgsmål, men udelukkende et spørgsmål om, under hvilke licensregler Microsoft vælger at sælge deres produkter. Bruger licensering er den rigtige model i en verden, hvor man ønsker at understøtte fleksibilitet og mobilitet hos sine brugere, og så er det meget ærgerligt, at Microsoft insisterer på at fastholde en licensmodel fra en anden tid,” siger Jette Ganzler Kristensen og fortsætter:
”De danske kommuner arbejder i øjeblikket med at udvikle administrationen ved hjælp af en mere intelligent anvendelse af ressourcerne. Den manglende kompatibilitet med Office 365 hos en række leverandører uden for vores kontrol er med til at bremse denne udvikling, så derfor er det vigtigt at få fundet en model, der gør det muligt for os at fortsætte dette arbejde.”
 
Dyr løsning
Jette Ganzler Kristensen fortæller, at man har en god og professionel dialog med Microsoft Danmark om, hvordan man kunne skrue en løsning sammen, der forfølger kommunens strategiske mål.
”Den løsning, der er foreslået, dækker vel omkring 90 procent af det, vi ønsker at opnå. Problemet er, at licensmodellen gør det mange millioner dyrere, end det burde være, og at vi rent forretningsmæssigt kan have svært ved at håndtere det,” siger Jette Ganzler Kristensen.
 
Kompliceret omstilling
Mette Søs Gottlieb, Sales Director hos Microsoft Danmark, fortæller, at virksomheden er i færd med en omstilling for at kunne understøtte kunderne i den transformation, de i øjeblikket er i gang med.
”Vi ændrer grundlæggende vores produkter og den måde, vi går til markedet på. For det første bevæger vi os væk fra at sælge traditionelle softwarelicenser, der typisk er on-premises til i stedet at levere vores løsninger som en cloud-baseret service. For det andet ønsker vi at skabe værdi for vores kunder ved at sikre, at de løsninger, vi sælger, også bliver taget i brug – og her er en moderne it-infrastruktur netop en, hvor softwareløsningerne er koblet til brugerne og ikke til enkelte devices,” siger hun.
Mange af Microsofts kunder moderniserer løbende deres infrastruktur, og i den fase vil de typisk have behov for at kombinere moderne løsninger med lidt ældre løsninger, eksempelvis cloud-løsninger med on-premises løsninger.
”Vi skal naturligvis kunne understøtte denne transformation med vores licensstrukturer, og det gør vi også i langt de fleste tilfælde. Når dette er sagt, så er der enkelte sager, hvor vores struktur kan blive en smule kompliceret, og hvor vi desværre ikke kan understøtte kombinationen af cloud og on-premises på optimal vis. Det er naturligvis beklageligt, og det illustrerer, hvordan omstillingen fra ældre it til moderne it kan være en smule kompliceret, selv for en virksomhed som Microsoft,” siger Mette Søs Gottlieb.