Teleinvesteringer i digital infrastruktur sætter ny rekord

Teleinvesteringer i digital infrastruktur sætter ny rekord

Teleinvesteringer i digital infrastruktur er på sit højeste niveau siden 2008.
Det er første gang i 11 år, at teleselskaber og energiselskaber rammer 8,6 mia. kr.
– svarende til en vækst på 23 pct. i forhold til 2018.
Den danske telebranche investerede i 2019 i alt 8,6 mia. kr. i at udbygge og opgradere netværkene. Det er en stigning på 23 pct. og ligger i den høje ende af forventningerne oven på mange års tilbagegang. Til gengæld tærer det på overskuddene i teleselskaberne. Det fremgår af en ny opgørelse fra Energistyrelsen, der halvårligt undersøger udviklingen. Året før – i 2018 - blev der brugt 7 mia. kr. på teleinvesteringer i Danmark.
Der har været sagt og skrevet meget om de digitale, afledte effekter af coronakrisen. Danmark må siges at have klaret sig umanerligt godt. Den solide digitale infrastruktur har bestået prøven. Nu kommer så tallene om de teleinvesteringer, der har gjort internetforbindelserne stærkere, og som kan være en god forklaring på, hvorfor det er gået så godt i karantæneperioden efter 11. marts 2020.
Direktør Jakob Willer, Teleindustrien: ”2019 var et rigtig godt år set med investeringsøjne. Der blev investeret 8,6 mia. kr. – en stigning på 1,6 mia. kr. i forhold til 2018. Og det høje investeringsniveau fortsætter formentlig i 2020, idet det høje aktivitetsniveau er fortsat ind i det nye år. Jeg synes Covid-19 pandemien har sat en tyk streg under, hvor vigtig den digitale infrastruktur er. I den tid, folk har arbejdet hjemmefra og holdt videomøder med kollegaerne, har samtidig vist, at vi har en utrolig solid infrastruktur i Danmark.”
 
Boom i internettrafikken
Internettrafikken i Danmark er boomet, siden coronakrisen lukkede skoler og arbejdspladser. Rigtig mange danskere har arbejdet hjemmefra. Men også taletrafikken er steget betydeligt. Behovet for udbredelse af højhastighedsbredbånd er blevet aktuelt efter regeringens nedlukning i forbindelse med Covid-19. Internettrafikken er steget med 40-50 pct. under Covid19-krisen.
”Der sker en række spændende ting under coronakrisen. Jeg håber, vi tager den læring med om, hvordan virksomhederne arbejder, med til efter coronakrisen. Telemedicin vil også få et boost. Der er gang i fiberudrulning samtidig med, at 5G bliver rullet ud. Så både på fastnet og trådløse teknologier sker der massive investeringer i 2020,” siger Jakob Willer.
Han understreger, at fibernettet er bygget til langt større mængder data end de nuværende og er derfor egnet til at håndtere det øgede dataforbrug, som må forventes komme i fremtiden.
De nye tal fra Energistyrelsen viser, at fibernettet er en af de mest populære digitale infrastrukturer blandt danskerne, idet væksten i antal fibernet abonnenter har sat danmarksrekord for tredje år i træk med 87.000 nye abonnenter på bare ét år.
 
Nyt lovforslag på vej
Der er sendt et nyt forslag til telelov fra Energi- Klima- og Forsyningsministeriet i høring, som skal fremme investeringerne i digital infrastruktur. Det vil sige, at den markedsbaserede udrulning af digital infrastruktur vil fortsætte.