Teleanalytiker Michael Jensen, Netplan: ”Det er de sidste, der er de sværeste”

Teleanalytiker Michael Jensen, Netplan: ”Det er de sidste, der er de sværeste”

Selv om der er rulles fiber ud til internetforbindelser mange steder i landet, mangler vi stadig at nå ud til de yderst placerede ejendomme. Teleanalytiker Michael Jensen, Netplan, siger: ”Det er de sidste, der er de sværeste at nå”. Han vurderer, at der fortsat er mellem seks og syv pct. af ejendommene i Danmark, der ikke har en tidssvarende bredbåndsforbindelse og som også har svært ved at få det.
Når teleanalytiker Michael Jensen, Netplan, bliver hyret ind som ekstern rådgiver for en kommune, starter han med at kortlægge, hvor mange adresser i den pågældende kommune, der ikke har en ordentlig bredbåndsforbindelse.
Ifølge Energistyrelsen er der stadig 142.000 ejendomme i Danmark, der er med på Bredbåndskortet. Dvs. ejendomme, som maksimalt kan få en internetforbindelse på 10 Mbit/s ned og 2 Mbit/s op.
I Bredbåndsplanen fra 2013 hed det, at alle danskere skulle have adgang til 100 Mbit/s ned og 30 Mbit/s op senest i 2020. Så det har lange udsigter for de 142.000 ejendomme at få de hastigheder.
”100 Mbit/s ned og 30 Mbit/s op er ikke en gang en ekstraordinær hurtig internetforbindelse i dag. Det ambitiøse i Bredbåndsplanen fra 2013 var ordet alle. Vi har dog stadig 142.000 ejendomme placeret i Bredbåndspuljen, og selv om der rulles fiber ud på fuld kraft i både byer og landdistrikter, er det stadig svært at nå ud til alle. Det er de sidste, der er de sværeste at nå. Det nye er, at de forskellige interessenter – kommuner, teleselskaber og energiselskaber for første gang er enige om, at det er et problem, der skal løses, fordi markedet ikke kommer derud af sig selv,” siger Michael Jensen.
 
Hurtigere internet
Når hurtigt internet er et ”must-have” i dag, skyldes det hele digitaliseringen af samfundet.
”Mængden af digitale selvbetjeningsløsninger stiger eksponentielt. Vi er nået langt med at brede teknologierne ud på markedsvilkår. Men vi må også sige, det er energiselskaberne, der har trukket det store læs i den sammenhæng. De sidste seks-syv pct. af ejendommene vi slås med, er de sværeste at nå. Men vi skal også erkende, at udbredelsen af fiberløsninger og hurtige internetforbindelser, der er kommet til i de senere år, sender Danmarks digitale infrastruktur op i verdenseliten,” siger Michael Jensen.
Som nævnt er både fiberudrulning fra energi- og teleselskaber og
internetadgang gennem kabel-tv-anlæg med til at sætte farten op for internetforbindelserne og derved få færre adresser på Bredbåndskortet. Der er således tale om et markant skifte på markedet for kabelbaseret internet. Teleselskabet TDC har i rigtig mange år siddet tungt på markedet for internetadgang og tv-pakker ved at levere begge dele gennem telefonnettet og gennem fællesantenneanlæg.
Men i de senere år er det de forbrugerejede energiselskaber, der har trukket det store læs ved at rulle fiber ud i landdistrikter. Det har Kit-Magasinet skrevet om flere gange. Senest med Fibia på Sjælland og Nrgi i Østjylland, der tilsammen investerer 3,4 mia. kr. i udrulning af fibernet frem mod 2023 i tyndt befolkede områder og i byer.
”Der er sket et paradigmeskifte i den danske befolkning de seneste to-tre år. Danskerne er blevet langt mere bevidste om forskellene på de teknologier, der giver adgang til internettet. De ved godt, hvis de skal have internetadgang fra telefonstikket, så er der tale om det dårligste produkt på markedet. Danskerne vil rigtig gerne have fiberforbindelser,” siger Michael Jensen.
 
Kobber på tilbagetog – fiber går frem
Og telestatistikkerne fra Energistyrelsen taler deres eget tydelige sprog. Kobberforbindelser (internet via telefonstikket red.) er det seneste år faldet med 10 pct. fra 963.000 abonnenter i andet halvår af 2017 til 863.000 abonnenter i andet halvår af 2018. De er faldet med 100.000 på et år.
Omvendt stiger antallet af fiberforbindelser. De er tilsvarende steget fra 564.000 til 640.000 i løbet af et år. Det svarer til 76.000 flere fiberkunder på et år. Internetadgang via kabel-tv net er ligeledes steget med 35.000 abonnenter i samme periode.
Energiselskaberne leverer fibernet selv på yderligt placerede ejendomme. Og virksomheden Nordlys, som er en fusion mellem SE Energi og Eniig, vil nu brede fibernet ud i Vest- og Nordjylland.  
 
Tæt på målsætning
Den eksisterende bredbåndsmålsætning er, at alle borgere og virksomheder i 2020 skal have adgang til 100 Mbit/s ned og 30 Mbit/s op. Det er vurderingen i branchen, at vi kommer ret tæt på at realisere denne målsætning med den udbygning af nettene og teknologierne, som selskaberne er i gang med.
Men det er også vurderingen, at der stadig vil findes områder og borgere, som ikke på markedsvilkår vil få tilbudt disse hastigheder. Det vil givetvis give anledning til en politisk drøftelse af mulighederne for at nå helt i mål med målsætningen, og det vil også give anledning til at drøfte, om der skal laves nye målsætninger på området, der indebærer nogle endnu højere hastigheder ude i fremtiden – eksempelvis at sikre gigabit hastigheder til alle borgere.
”Der er stadig rigtig mange adresser, der formentlig ikke får en ordentlig internetforbindelse på kommerciel vis. Når vi kortlægger bredbåndsforbindelser i kommuner, plejer vi også at kigge på mobildækningen. Hvis du bor på en ejendom, hvor du ikke kan få en ordentlig internetforbindelse
via kabel på markedsvilkår, så kigger vi på, om det er muligt at få en alternativ internetforbindelse gennem mobilnettet. I Danmark er vi begyndt at kortlægge kapaciteten i mobilnettet. Det er rigtig interessant, da vi så kan beregne, hvor hurtig en dataforbindelse det er muligt at få gennem mobilnettet. Der er enkelte kommuner, som er så langt bagud på både fastnet og mobil, at jeg har rigtig svært ved at se, hvordan de kommuner overhovedet kan indhente det efterslæb.”
Michael Jensen nævner Langelands Kommune, som en af de kommuner, der får meget svært ved at indhente det efterslæb. Betydningen for Langeland vil være stort. Der har været en række mindre udbydere med fast/trådløst. Men borgere på Langeland har søgt Bredbåndspuljen i de samme områder, og det har betydet, at de mindre udbydere har trukket stikket.
”Det runger hult, når staten har fået så mange milliarder i statskassen ved frekvensauktioner og så overlade de ejendomme, der er yderligt placeret, til markedsvilkår. Men det er svært at få penge fra frekvensauktioner bragt tilbage til telebranchen, så de kan bruges til at hjælpe de dårligst placerede ejendomme,” siger Michael Jensen.
 
 
 
FAKTA
 
Netplan konkurs
 
En af de mest kendte rådgivningsvirksomheder inden for tele, Netplan, er begæret konkurs ved udgangen af juli. Virksomheden har i 25 år haft et godt navn, men nu er det slut. Virksomheden har mistet omsætning og medarbejdere i de senere år, og er endt med et millionunderskud i sit seneste regnskab og en negativ egenkapital. Stifteren og hovedaktionæren Torben Rune går nu solo og henviser på sin hjemmeside, at kommende kunder kan henvende sig på firmaet Teleanalyse. 
Fremover leveres telespecialist-rådgivning af Teleanalyse, som drives af Netplans oprindelige stifter Torben Rune, i samarbejde med en stribe af landets dygtigste specialister inden for teleområdet, hedder det på Torben Runes hjemmeside.
Netplan blev grundlagt i 1994 af teleanalytiker Torben Rune, og firmaet blev i årene 2000, 2007, 2008 og 2009 kåret som gazellevirksomhed i Dagbladet Børsen.