Ringkøbing-Skjern annullerer bredbåndskontrakt

Ringkøbing-Skjern annullerer bredbåndskontrakt

Ringkøbing-Skjern Kommune har kastet håndklædet i ringen og ophæver sin kontrakt med Eniig og RAH om at rulle fiber ud til 32.000 adresser i løbet af de kommende år.
For anden gang inden for seks år annullerer Ringkøbing-Skjern Kommune et udbud inden for bredbånd. Første gang i 2011 fordi kommunen ikke havde pengene. Anden gang i januar 2017, fordi der er dele af udbuddet, som ikke overholder EU´s regler om statsstøtte. Ringkøbing-Skjern lånte 70 mio. kr. af den offentlige lånepulje til at investere i fiberbaserede internetforbindelser.   
”Vi er desværre kommet dertil, hvor vi efter dialog med EU-Kommissionen, og den gennemgang af udbuddet, vi har bedt Advokatfirmaet Bech-Bruun om at gennemføre, at vi er nødt til at ophæve kontrakten. Det er brandærgerligt. Men der er ingen vej uden om,” siger koordinator for kommunikation Jesper Lemming, Ringkøbing-Skjern Kommune.
”Der er lavet fodfejl i EU-Udbuddet, og vi må erkende, at vi er nødt til at ophæve kontrakten,” siger Jesper Lemming.
Indtil videre har energiselskabet lagt fiber i vejen ud for 4500 adresser. Firmaet fortsætter med at rulle fiberbredbånd ud til 11.000 adresser i 2017. Dvs. i alt 15.500 adresser vil have mulighed for at købe fiberforbindelser ved udgangen af 2017. Det svarer til næsten halvdelen af alle adresser i kommunen. Ringkøbing-Skjern vil nu gå i gang med en ny kortlægning af markedet. Kommunen har stadig ambitioner om at få bredbånd ud til hele kommunen. Nu skal kommunen kortlægge den ”anden halvdel af adresserne,” som ikke har fået fiber ved det annullerede bredbåndsprojekt.
 
Ulovligt
Direktør Jakob Willer, Teleindustrien, som er en brancheorganisation for teleselskaberne, betegner Ringkøbing-Skjerns Kommune udbud som ulovligt.
”Når Ringkøbing-Skjern bruger 70 mio. kr. i offentlig støtte til udrulning af bredbånd, så skal det ske inden for lovens rammer. Det gjorde det ikke. Vi klagede til EU-Kommissionen over det. Og det har EU-Kommissionen givet os ret i. Det er glædeligt, at kommunen nu er nået frem til samme konklusion som os,” siger Jakob Willer. 
Der er flere dele i udbuddet, der efter Teleindustriens opfattelse er i strid med reglerne om statsstøtte.
”Vores klage over udbuddet gik især på tre forhold. Et: Der var ikke tilstrækkelig kortlægning og afdækning af markedet. To: Støtten blev givet på et uklart grundlag. Det var ikke gennemsigtigt, hvordan støtten blev givet og til hvilke dele af nettet. Tre: Endelig var der ikke opstillet klare krav om sikring af konkurrence og tredjeparts adgang til nettet. Det er meget essentielt i reglerne om statsstøtte,” siger Jakob Willer.  
 
Erstatningssager
Der var tale om en femårig kontrakt, som EnergiMidt og RAH Fiberbredbånd, indgik med Ringkøbing-Skjern Kommune. Nu bliver kontrakten ophævet efter godt to år – udgangen af 2017 – og dermed kan Ringkøbing-Skjern Kommune nu risikere erstatningssag fra Energiselskabet for tabt omsætning og indtjening.
I forhold til den tekniske rådgivning fra Netplan har kommunen sat en proces i gang sammen med Advokatfirmaet Bech-Bruun for at afklare, om kommunen skal lægge sag an mod Netplan for rådgiveransvar. Så længe den proces er i gang har kommunen ingen kommentarer.    
Direktør Anne Mette Møller, Netplan, siger: ”Vi er godt bekendte med den proces Ringkøbing-Skjern Kommune har sat i gang, og som vil rette et erstatningskrav mod os vedrørende EU-statsstøtte i den komplekse udbudssag.”
”Kommunen og vi har hele tiden vidst, at det er en højrisikosag. Derfor har vi som rådgiver igennem hele forløbet omhyggeligt fulgt alle kommunens instrukser, samt de råd og vejledninger, der er kommet fra Erhvervsstyrelsen (nu Energistyrelsen red).”
”Netplan blev hyret ind til at yde teknisk rådgivning og har ikke haft det juridiske ansvar. Vi er overraskede over at sagen vender sig mod os,” siger Anne Mette Møller.
Ringkøbing-Skjern Kommune har brugt over 4 mio. kr. på udbuddet. 
 
Overambitiøse
Et teknisk argument mod Ringkøbing-Skjerns udbud er også at kommunen har været for ambitiøse i sine krav. I regeringens bredbåndsplan 2020 har målet været 100 Mbit/s ned og 30 Mbit/s op. Ringkøbing-Skjern Kommune har fra starten stillet krav om 100 Mbit/s både ned og op. Og med mulighed for at skrue op til 1 Gbit/s. Dermed er det ikke teknologineutralt, fordi det kun er fiberbredbånd, der kan levere de hastigheder. Det er kommunens udbud også kritiseret for.
Men med de høje internethastigheder overhaler kommunen både regeringens og EU-Kommissionens krav på området. De har så at sige været for ambitiøse.