Ringkøbing-Skjern investerer i digital motorvej til 70 mio. kr.

Ringkøbing-Skjern investerer i digital motorvej til 70 mio. kr.

Ringkøbing-Skjern Kommune vil med udbredelsen af et højhastighedsnet skabe Danmarks mest internetvenlige kommune for virksomheder og borgere. ”Vi vil både fastholde og tiltrække virksomheder og borgere,” siger kommunaldirektør Niels Erik Kjærgaard, Ringkøbing-Skjern Kommune.
Ringkøbing-Skjern Kommune har netop indgået en aftale med Energi Midt om et højhastighedsnet i hele kommunen for i alt 70 mio. kr. Udbredelsen af et fibernet sker som et led i en ambitiøs erhvervspolitik, da Ringkøbing-Skjern Kommune har lånt pengene af den statslige lånepulje for at kunne finansiere et højhastighedsnet i Danmarks geografisk største kommune.
Markedskræfterne har ikke leveret internetforbindelser, der imødekommer kommunens krav til hastigheder. Kommunen mener, det koster både job og indbyggere. Kort sagt: Kommunen risikerer at blive ramt på sit fremtidige indtægtsgrundlag.
Udbuddet af et digitalt højhastighedsnet i Ringkøbing-Skjern er blevet yderligere relevant, da regeringen er i gang med at ændre i Forsyningspligten. Selvom denne forsyningspligt opererer med lave internethastigheder, aktualiserer ændringerne behovet for, at kommunerne selv gør noget for at forsyne borgerne med digitale tjenester.   
 
5.000 kr. i tilslutningsafgift
EU-udbuddet er meget ambitiøst. Kommunen overhaler ”Regeringens Bredbåndsplan fra foråret 2013” med mange megabit. Inden for de næste fem år vil alle kommunens godt 8.000 virksomheder, 10.000 sommerhuse og 21.000 husstande blive tilbudt de høje hastigheder på internet.
De bliver tilbudt 100 Mbit/s ned og 100 Mbit/s op for en tilslutningsafgift på højest 5000 kr. uanset hvor virksomheden eller husstanden er placeret. For de fleste vil prisen ligge mellem 0 kr. og 2.500 kroner for tilslutning. Derudover fremgår det af udbuddet, at hastigheden kan opgraderes til 1 Gbit/s ned og 1 Gbit/s op.
Med udbuddet sætter kommunen lighedstegn mellem udbredelsen af digital infrastruktur og økonomisk vækst. Netop derfor er det en meget ambitiøs og fremsynet erhvervspolitisk satsning, som kommunen står fadder til.
Kommunaldirektør Niels Erik Kjærgaard, Ringkøbing-Skjern Kommune fortæller, hvordan kommunen tabte kampen til nabokommunen om at tiltrække en virksomhed. Det skete, ifølge kommunaldirektøren, på grund af planerne om en ny motorvej – til nabokommunen.
”Det handler om erhvervspolitik, om bosætning og om kommunens fremtidige indtægter. Vi har ikke råd til at blive valgt fra, fordi vi ikke kan tilbyde adgang til hurtige internetforbindelser. Omvendt vil vi gerne vælges til, fordi vi nu kan tilbyde hurtige internetforbindelser i hele kommunen på attraktive vilkår. Det bakker et enigt byråd op om,” siger Niels Erik Kjærgaard.   
Men Ringkøbing-Skjerns udbud får ikke lov til at gå upåagtet hen.
Venstres it- og telepolitiske ordfører Torsten Schack Petersen har rettet henvendelse til Erhvervsministeriet, fordi han ønsker processen om udbuddet undersøgt nærmere.
”Vi er klar over, at vores udbud er nyskabende, og at det derfor vil tiltrække sig en del opmærksomhed, både fra branchen selv, dens lobbyister og naturligvis også fra politisk side,” siger Niels Erik Kjærgaard.
 
Opfølgning fra 2012
Det nye bredbåndsudbud, som kommunen har gennemført, er en opfølgning af det udbud fra november 2012, som kommunen dengang valgte at annullere. Forud var gået et forløb med TDC og EnergiMidt som de to tilbudsgivere. TDC nedlagde forbud mod, at oplyse priserne på udbuddene til en journalist fra Computerworld. Men det fik TDC ikke medhold i. Tværtom blev kommunen pålagt at oplyse dem. Dermed kom det frem, at TDC havde givet et tilbud på 840 mio. kr. mens EnergiMidt gav et tilbud på 68 mio. kr.
Uanset forskellen i priserne på de to tilbud, annullerede kommunen udbuddet af økonomiske årsager. Kommunaldirektøren gik tilbage til kommunens erhvervsudvalg, hvor der var enighed om, at udbredelsen af fiberbredbånd var så vigtig for kommunens fremtid, at den ville forsøge at skaffe pengene. I to omgange har kommunen ansøgt den statslige lånepulje og opnået lån på i alt 70 mio. kr. Tilbuddet fra Energi Midt ligger på 69,8 mio. kr. Kommunen indgår dermed en aftale med den samme udbyder, som gav det økonomisk mest fordelagtige tilbud i 2012.
 
Den anden udbyder i 2015-udbuddet var IP Vision.
”Der er utroligt meget jura i et udbud som dette. Men det er klart, at når vi bruger offentlige midler til at fremme en digital infrastruktur, som reguleres af markedet, skal vi sikre, at vi ikke kommer i karambolage med EU´s statsstøtteregler,” siger Niels Erik Kjærgaard.
Kommunen har brugt Netplan og Advokatfirmaet Bech-Bruun til at sikre udbuddet. Kommunen skal dokumentere, at den ikke bruger offentlige midler til at finansiere en digital infrastruktur for højhastighedsinternet, hvor der er i forvejen er infrastruktur, eller hvor en privat aktør har planlagt at gøre det inden for tre år.
Det er præcis her, at Venstres Torsten Schack Petersen mener, at kommunens kortlægning ikke har været udførlig nok. Han angriber ikke kommunen direkte, men giver udtryk for, at udbuddet bliver undersøgt nærmere.
”Vi mener, at vi overholder reglerne, både i forhold til erhvervsfremmeloven og statsstøttereglerne. Det har vi brugt både tid og ressourcer på at sikre. For Ringkøbing-Skjern handler det om erhvervspolitik. Vi er meget ambitiøse om hastighederne, og vores krav på 100 Mbit/s ned og 100 Mbit/s op er jo et krav frem mod 2020. Men vi har fremskrevet hastighederne, så kommunens digitale infrastruktur får en levetid på mindst 15 år. Som offentlig myndighed har vi et ansvar for at tænke langsigtet.”    
”Jeg vil gerne bruge det samme billede om højhastighedsnettet som med motorvejen. Vi må ikke blive fravalgt, fordi vi ikke har tilstrækkelige hastigheder på den digitale motorvej. Vi skal være et tilvalg – ikke et fravalg,” siger Niels Erik Kjærgaard.