Lejre Kommune mister 584 adresser i Bredbåndspuljen

Lejre Kommune mister 584 adresser i Bredbåndspuljen

Det nye teleforlig har ændret reglerne for tildeling af midler fra Bredbåndspuljen. Lejre Kommune er nu angivet som bykommune, og det betyder, at byzoneadresser, som gerne vil søge om midler i Bredbåndspuljen, ikke vil have mulighed for dette. Lejre Kommune har mistet 584 adresser i Lejre By, ifølge Energistyrelsens opgørelse.
En af de muligheder mindre bysamfund og yderligt placerede ejendomme har for at få hurtigt internet er at søge midler fra Bredbåndspuljen, som i 2018 har 100 mio. kr. til rådighed. Lejre Kommune er efter det nye teleforlig stillet dårligere, da kommunen er angivet som bykommune. Det betyder, Energistyrelsen har fjernet 584 adresser fra Lejre By, som nu er udelukket fra at søge støtte fra Bredbåndspuljen.
Lejre Kommunes byråd har politisk besluttet at vil udbrede den digitale infrastruktur ved at sætte masteleje til 0 kr. og desuden ansat Carsten Torrild, som mobil- og bredbåndskonsulent, der arbejder for at få markedet til at mødes med borgere og virksomheder i områder, hvor markedet ikke naturligt finder vej.
”Hver installation i landsbyerne i Lejre Kommune koster minimum
 
mellem 40.000-50.000 kr. Kommunen giver et tilskud på 5.000 kr. pr. matrikel og borgeren eller virksomheden skal selv betale minimum 4.000 kr. – i alt 9.000 kr. Men efter de nye regler skal brugeren eller operatøren betale en tredjedel af de samlede omkostninger. Det hænger ikke rigtigt sammen for operatørerne i områder hvor der er langt mellem ejendommene. Samtidig skal udbyderne åbne deres net for andre operatører. Så lige nu ser det svært ud for Lejre Kommune at få andel i Bredbåndspuljen i 2018,” siger Carsten Torrild.
Der er ikke en hurtig løsning som løser problemerne i Lejre Kommune. Bredbånds- og mobilkoordinatoren tager dialogen med teleselskaberne på vegne af borgere og virksomheder. Der er to lokalsamfund med i Bredbåndspuljen fra 2017. Det ene projekt har i alt 400 ejendomme.
Men ændringerne i Bredbåndspuljen for 2018, hvor Lejre er blevet bykommune, gør det sværere for Lejre at få del i Bredbåndspuljen.
”Det handler om at få borgerne og virksomhederne til at samle sig for at få teleselskaberne til at interessere sig for de enkelte projekter. Interessen er der fra begge sider”.
”Jeg hjælper også landmændene. Enten med mobilbredbånd eller en fast trådløs med parabol, og Osted nettet er rigtig store i kommunen. De sætter master op og linker dem. Det er en rigtig god løsning for de ejendomme, der ligger langt væk fra opkoblinger til fibernet,” siger Carsten Torrild.