Leder: Samarbejde om it og digitalisering tager form

Leder: Samarbejde om it og digitalisering tager form

Favrskov, Norddjurs og Syddjurs kommuner har igangsat en undersøgelse, der skal afklare om et mere formelt samarbejde om de store digitaliseringsopgaver, kan blive til noget mellem de tre kommuner. Kommunaldirektørerne i de tre kommuner vil identificere de områder, hvor der er et økonomisk potentiale i et samarbejde.
Men vi er ikke de eneste kommuner i landet, der tænker de tanker. Syv nordsjællandske kommuner har fundet sammen i et ”uforpligtende samarbejde” – dvs. et frivilligt samarbejde uden tvang. Uforpligtende skal ikke forstås som useriøst. Kommunaldirektørerne har givet grønt lys for samarbejdet. Her siger formanden for styregruppen Pernille Madsen, Helsingør Kommune, at ”de har bemærket, at de andre samarbejder har brugt en del tid på at finde deres endelige organisation. Vi vil bare gerne samarbejde.”
Det nordsjællandske samarbejde betyder, at de ikke opretter et §60-selskab som det er sket i Egedal, Furesø og Ballerup kommuner, eller en forening som D11 på Midtsjælland med et fast sekretariat eller en forening, som i de ni københavnske forstadskommuner, hvor foreningen er stiftet med det formål at løse de store digitaliseringsopgaver i et fællesskab. I Nordsjælland vil de bygge et digitalt fundament ud fra de ressourcer der er i de syv kommuner. Altså en ny vej. Sjællænderne er hurtigere ude med samarbejdet. 30 ud af 46 kommuner på Sjælland og i Region Hovedstaden indgår nu i strategiske alliancer om digitaliseringen. Det svarer til to ud af tre kommuner. Dette er sket i løbet af halvandet år. 2015 er brugt til at sondere terrænet. I 2016 er foreninger stiftet og de formelle alliancer blevet en realitet. Det er gået meget stærkt.
I DSD – Det Storkøbenhavnske Digitaliseringsfællesskab – der består af ni kommuner er man gået sammen om et udbud af et nyt Elektronisk Omsorgs Journal (EOJ) system. Da udbudsmaterialet var godkendt i august 2016, slog de dørene op og spurgte, om der var andre kommuner uden for DSD som ville med i udbuddet. Det har fire kommuner nu sagt ja til. Allerød, Frederikssund, Stevns og Tårnby. Så nu er de 13 kommuner om et udbud. Af de fire kommuner, der har koblet sig på udbuddet, er det kun Frederikssund, der er med i et samarbejde, nemlig det nystiftede nordsjællandske digitaliseringssamarbejde. De tre øvrige kommuner står udenfor. Men de får alligevel glæde af DSD’s indsats, der omfatter en markedsundersøgelse, en kommende implementeringsplan, overdragelse af projektledererfaringer og uddannelse af medarbejdere. Det er sejt.
Samarbejdet om it og digitalisering tager form. Det er jeg rigtig glad for. Jeg er overbevist om, at det vil betyde, at vi får mere digitalisering for pengene og at vi får bedre digitalisering.

Af formand Henrik Brix, KIT@