KMD bygger ny åben software-platform til data og integration

KMD bygger ny åben software-platform til data og integration

”Et stort tocifret millionbeløb”. Så langt går direktør Jan Gaardboe Jensen, KMD, da han bliver spurgt om, hvor mange penge KMD investerer i KMD Logic – en ny åben softwareplatform, der skal sikre, at borgernære data kan udveksles på tværs af myndigheder og på tværs af it-leverandørers systemer.
KMD har i dag syv teams, der arbejder med at udvikle på KMD Logic, som er en åben softwareplatform, der består af komponenter og kan indgå i mange forskellige systemer og sammenhænge. Det er som legoklodser, der hver især har en bestemt funktion, som kan sættes sammen i et fagsystem.
For to år siden lagde KMD de systemer, som bliver solgt i fri konkurrence til kommuner og regioner, sammen i en ny forretningsenhed, der efter et navneskift i februar i år går under navnet Public Sector Software. Forretningsenheden skal give KMD ny luft på det kommunale it-marked efter Monopolbruddet.
”Vi er i gang med at skabe en mere åben virksomhed. KMD Logic er en nøgleplatform i den sammenhæng. F.eks. har vi lavet en komponent til Digital Post. Vi har lavet en integration over til Serviceplatformen, hvor det bliver nemmere for en kommune at koble sig op på den.  Vi har lavet STS Bridge, som skal gøre det nemmere at integrere fra et fagsystem op mod et Støttesystem. Vi udstiller snitfladerne til KMD’s egne løsninger, udnytter øvrige offentlige snitflader og tilføjer løbende nye services til platformen”.
”Vi er ved at lægge sidste hånd på en komponent, der bygger bro mellem vores ESDH-system og over mod en Jobcenterløsning. Alle komponenterne er en del af KMD Logic,” fortæller Jan Gaardboe Jensen, der er direktør for forretningsområdet Børn, Arbejdsmarked, Sammenhæng, EdTech (BASE), som er en del af Public Sector Software-enheden i KMD og står bag KMD Logic.
 
Starten
Softwareplatformen KMD Logic er født af, at KMD traditionelt set har bygget nye systemer op fra bunden, og dermed gjort de samme ting mange gange. Med KMD Logic investerer KMD i at bruge softwarekomponenter, så udviklingsomkostningerne bliver lavere og systemerne samtidig gøres mere tilgængelige ved hjælp af API´er.
KMD Logic er ikke tænkt som en konkurrent til KOMBITs fælleskommunale infrastruktur (KDI). ”Det er et supplement, som hjælper kommuner med at levere gode services til borgerne,” siger Jan Gaardboe Jensen.
I et Whitepaper om KMD Logic hedder det:
”Da fundamentet til den digitale, offentlige infrastruktur i Danmark blev lagt, var der ikke samme fokus på sammenhæng og samarbejde. I dag skal data kunne flyde frit, men sikkert mellem forskellige fagsystemer, og de skal kunne aktiveres i forskellige interne og eksterne kontekster – til vidensdeling, dokumentation, borgerinddragelse osv. På privatmarkedet har globale frontløbere som Google, Amazon og Apple skabt en ny generation af digitale økosystemer.”
KMD Logic er, ifølge KMD, Danmarks nye platform til integration, innovation og dataudveksling i et åbent, digitalt økosystem med borgeren i centrum. Whitepaper beskriver visionerne bag KMD Logic inklusive det tredelte borger-, myndigheds- og partnerperspektiv, der forener private og offentlige interesser.
 
Over 50 ansatte
KMD har som sagt syv interne teams, der arbejder med KMD Logic. Et dansk, et polsk og fem indiske teams med i alt over 50 ansatte.
”KMD Logic er ikke tænkt som et produkt. Det er et digitalt økosystem, som er med til at skabe sammenhæng, som aktørerne leverer ved at udveksle data på tværs. Datasæt og datakilder fra én sektor kan skabe helt nye former for værdi ved at blive anvendt i samspil med datasæt og datakilder fra en anden sektor. De nye digitale økosystemer kan ikke opstå og fungere af sig selv. De er afhængige af digitale platforme, der gør det nemt og smidigt for aktørerne at interagere og berige økosystemet med nye løsninger. KMD Logic er en sådan platform,” siger Jan Gaardboe Jensen.
Forretningsenheden Public Sector Software (PSS) har over 600 ansatte og mindst 500 udviklere yderligere tilknyttet og er dermed den største forretningsenhed i KMD. Der er brugt et betydeligt millionbeløb til udvikling af nye fagsystemer med åbne API´er, som kan bruges af samarbejdspartnere som en platform til at udvikle nye løsninger og som også kan bruges af kommuner der ønsker at udvikle lokalt.
Flere af de virksomheder, som KMD har købt op de seneste seks år, er nu lagt over i den nye forretningsenhed. Samtidig drejer KMD disse fagsystemer over mod et mere åbent kommunalt it-marked med flere leverandører.
Ifølge Jan Gaardboe Jensen ”mødes KMD Logic med stor interesse i kommunerne”.
 
 
Konsulenthusene:
-Økosystemet opfylder langt flere kundebehov end vertikale it-systemer. Organisationer og analysehuse såsom World Economic 4 Whitepaper Forum, IDC og McKinsey spår en stor fremtid for digitale økosystemer. Det økonomiske potentiale skal måles i billioner af dollars over de kommende år, lyder prognoserne.
-KMD er blevet medlem af OS/2 Offentligt Digitaliseringsfællesskab 
-Schultz har lavet partnerkontrakt med KMD om KMD Logic
 

Fakta
KMD vil gå forrest i udviklingen af digitale platforme, der understøtter åbne økosystemer – sådan som det allerede er sket med KMD Nexus indenfor sundhed og omsorg, og sådan som det er sket med KMD Nova Link til administration af borgerforløb (jf. loven om Én plan).