66 kommuner sammen om ny rammeaftale med Microsoft software

66 kommuner sammen om ny rammeaftale med Microsoft software

Det er tredje gang, at en række kommuner går sammen om et fælles udbud til indkøb af bl.a. Office pakker fra Microsoft.
Det er Atea, ligesom ved de to foregående miniudbud, der er løbet med kontrakten, som skønnes at have en værdi på omkring 500 mio. kr. over de næste tre år.
Da aftalen blev introduceret første gang, var der 29 kommuner med ombord (FK-29 samarbejdet red.). Anden gang var der 52 kommuner med på SKI-aftalen. Og nu fortæller It-forretningsudvikler, Leon Johansen, SKI, at denne gang er der 66 kommuner med i aftalen. Antallet af kommuner, der køber ind i fællesskab på denne aftale, er mere end fordoblet i løbet af seks år.
”Den nye aftale, som vi har underskrevet, ligger i forlængelse af de to foregående. Den er blevet forfinet og tilpasset den markedsmæssige og teknologiske udvikling. Vi har haft en rigtig god dialog med markedet, som har lyttet til, hvad kommunerne efterspørger,” siger Leon Johansen.
Det store skifte i den nye rammeaftale, som er døbt 50.49, er, at det er blevet ”relativt billigere” at vælge Microsoft 365 i skyen, og det er blevet dyrere at holde fast i ”on Premise” løsninger, hvor licenser og styresystemer bor i kommunen.
”Vi rammer nogenlunde de samme priser som i aftalen for tre år siden. Vi mener det er meget konkurrencedygtigt. Det skyldes, at vi er blevet flere kommuner i indkøbsfællesskabet og at priserne på Microsoft 365 for mange pakker ikke er steget mere end prisudviklingen generelt. Hvis vi som kommune skulle købe ind enkeltvist, ville det blive væsentligt dyrere end de priser, vi har opnået på den nuværende rammeaftale,” siger Leon Johansen.
Da de 29 kommuner indgik den første kontrakt i slutningen af 2013, var Leon Johansen it- og indkøbschef i Ringsted Kommune. Dengang blev han sat i spidsen for FUS-samarbejdet, Fælles Udbud Sjælland. Siden skiftede han over til SKI som it-forretningsudvikler, men har stadig Microsoft-aftalen under sine vinger.
 
Fire softwarepakker
I den nye rammeaftale har Microsoft sammensat fire nye softwarepakker, der er målrettet kommunerne. Den første softwarepakke, der er døbt F1, målrettes de medarbejdere i kommunerne, som ikke til dagligt sidder ved en pc, men bruger en smartphone eller tablet som arbejdsredskab. Det er Sosu-assistenter, ansatte i vej og park og andre ”lette” medarbejdere på kommunens infrastruktur. De skal kunne samarbejde og have adgang til mail og dokumenter på tværs af forvaltninger og med tilstrækkelig sikkerhed. De har ikke brug for den fulde kontorpakke i dagligdagen. De benytter delte/kiosk pc´er på kommunens lokationer. Denne løsning er klart den billigste af de fire.
De tre andre softwarepakker er standardsoftware og hedder enterprise brugere – administrative og sagsbehandlere – som bruger en pc det meste af en arbejdsdag. De har brug for en fuld Office kontorpakke, der kan installeres lokalt, adgang til alle enterprise cloud services og mulighed for hybrid. Den primære forskel på disse tre Microsoft 365 pakker er, at kommunerne kan købe ekstra komponenter til at øge niveauet af sikkerhed, som data skal beskyttes med.

50.49
SKI 50.49 er en forpligtende aftale. Kommunerne skal på forhånd lægge sine indkøb ind.
”Det kan selvfølgelig være et problem. Men det, der er specielt ved denne forpligtende rammeaftale, er, at kommunerne ikke er låst på indkøb af specifikke produkter. Så selv om kommunerne har meldt volumen ind, er de ikke bundet på hænder og fødder af produkter. Hvis der i løbet af treårsperioden kommer nye Microsoft produkter, eller en ny komponent som tilbehør til en softwarepakke, kan kommunen godt skifte over til nye produkter i løbet af de tre år,” siger Leon Johansen. 
På de tidligere aftaler var kommunerne heller ikke låst af indkøbene, som de lagde ind på forhånd, ved indgåelsen af rammeaftalen. Den fungerer på den måde, at Atea indgår en aftale med hver kommune, som kan købe ind på den fælles rammeaftale.  
SKI har indgået en aftale med Atea om at gennemføre seminarer, hvor kommunerne bliver inviteret, så de får mest ud af at bruge rammeaftalen.

 
 
 
De 66 kommuner i fællesudbuddet:
Albertslund Kommune, Billund Kommune, Bornholms Regionskommune
Brøndby Kommune, Brønderslev Kommune, Dragør Kommune,
Esbjerg Kommune, Favrskov Kommune, Fredensborg Kommune,
Fredericia Kommune, Frederiksberg Kommune, Frederikshavn Kommune,
Frederikssund Kommune, Gentofte Kommune, Gladsaxe Kommune,
Greve Kommune, Haderslev Kommune, Halsnæs Kommune, Hedensted Kommune
Helsingør Kommune, Herlev Kommune, Hillerød Kommune, Hjørring Kommune,
Holbæk Kommune, Horsens Kommune, Hvidovre Kommune, IT-Forsyningen I/S,
Jammerbugt Kommune, Køge Kommune, Lejre Kommune, Lolland Kommune,
Lyngby-Taarbæk Kommune, Læsø Kommune, Mariagerfjord Kommune,
Norddjurs Kommune, Nordsjællands Brandvæsen, Næstved Kommune,
Odder Kommune, Odsherred Kommune, Rebild Kommune, Ringsted Kommune,
Roskilde Kommune, Rudersdal Kommune, Rødovre Kommune, Slagelse Kommune,
Solrød Kommune, Sorø Kommune, Stevns Kommune, Struer Kommune, Svendborg Kommune, Syddjurs Kommune, Sønderborg Kommune, Tønder Kommune,
Tårnby Kommune, UU-Sjælsø, Vallensbæk Kommune, Varde Kommune,
Vejen Kommune, Vejle Kommune, Vesthimmerlands Kommune, Vordingborg Kommune, Aabenraa Kommune.